# 2024 Stroke Symposium: Presented by UPMC Stroke Institute

Date: October 11, 2024 Location: University Club Time: 7:45am – 4:00pm

#### **Introduction:**

The 2024 Stroke Symposium: Presented by UPMC Stroke Institute is designed to provide the most recent advances in stroke care for nurses and health care providers including physical, occupational, and speech therapists, APPs, physicians, etc. This event has been developed to add to the educational requirements of nurses and other health care professionals who work at certified stroke centers and to provide education to health care professionals who care for stroke patients.

## **Objectives:**

- 1. Develop the understanding of pre-hospital stroke care and the importance of communication.
- 2. Understand Dysphagia Screening and Interventions following Stroke.
- 3. Understand surgical treatment options for carotid disease.
- 4. Develop an understanding the importance of Early Mobilization After Stroke
- 5. Understanding the applications of transcranial dopplers in Stroke Neurology.
- 6. To become familiar with large core stroke treatments, cryptogenic stroke treatments, and pediatric strokes.
- 7. Discussion of mild stroke in large vessel occlusion.
- 8. Discussion and understanding Idiopathic Intracranial Hypertension & Venous Sinus Treatment
- 9. Become familiar with treatment options for aneurysms.
- 10. Become familiar with decision-making regarding return to driving.

### **Continuing Education Credit:**

This activity is approved for the following credits: AMA PRA Category 1 credit, ANCC, AAPA. Other health care professionals will receive a certificate of attendance confirming the number of contact hours commensurate with the extent of participation in this activity. To receive 6 Contact Hours, the participant MUST attend the entire activity and complete the activity evaluation. No partial hours/credits will be awarded.

### Who Should Attend:

This conference is geared towards nurses, physicians, physical, occupational, speech language therapy, APPs, and other health care professionals who are affiliated with neurology, emergency medicine, neurosurgery and are working with patients through pre-, intra, and post-acute stroke care.

# **Course Faculty - Course Directors**

Stephanie Henry, MSN, RN – Program Director, UPMC Stroke Institute, Pittsburgh, PA Christina Bonaccorsi Mathews, PA-C - UPMC Stroke Institute, Pittsburgh, PA

Alhamza Al-Bayati, MD – Associate Professor of Neurology & Neurosurgery, UPMC Stroke Institute, Associate Director, Neuroendovascular & Stroke Fellowship, Director, Pediatric Endovascular Surgery, Co-Director, Pediatric Endovascular Center of Excellence

**Invited Faculty** 

Stephanie Henry, MSN, RN	Jennifer Shen, MD
Program Director, UPMC Stroke Institute	Assistant Professor of Physical Medicine and Rehabilitation
Alhamza Al-Bayati, MD Associate Professor of Neurology & Neurosurgery, UPMC Stroke Institute Associate Director, Neuroendovascular & Stroke Fellowship Director, Pediatric Endovascular Surgery Co-Director, Pediatric Endovascular Center of Excellence	Bradley Gross, MD Associate Professor of Neurosurgery Director of Endovascular Neurosurgery and Endovascular Fellowship
Christian Martin-Gill, MD, MPH Chief, Division of EMS Program Director, EMS Fellowship Associate Medical Director, STAT MedEvac Associate Medical Director, UPMC Prehospital Care Associate Professor of Emergency Medicine University of Pittsburgh School of Medicine	Shaheryar Hafeez, MD Associate Professor of Critical Care Medicine and Neurology Medical Director, Neurovascular ICU, Presbyterian Hospital Unit Based Education Director, Neurovascular ICU
Kathryn Krobot, M.A. CCC-SLP Manager, Speech Language Pathology UPMC Presbyterian and Montefiore	Matthew Starr, MD Assistant Professor of Neurology Associate Director of UPMC Stroke Institute Director of Vascular Neurology Fellowship Director of Thrombectomy Capable Stroke Center at UPMC Mercy and the Primary Stroke Center at UPMC Shadyside
Cynthia Kenmuir, MD, PhD Assistant Professor of Neurology	Elissa Ortolani, MD Assistant Professor of Neurology and Pediatrics Co-Director of UPMC Pediatric Stroke Program
Bart Thaci, MD Assistant Professor of Neurological Surgery UPMC, Central PA	Nirav Bhatt, MD Assistant Professor of Neurology Associate Director, Comprehensive Stroke Center, UPMC Presbyterian

Marcelo Rocha, MD, PhD	Raul Nogueira, MD, FAHA, FSVIN
Assistant Professor of Neurology	Endowed Professor of Neurology and
Director, NIH StrokeNET Research	Neurosurgery
Fellowship	Director, UPMC Stroke Institute
Pepper Scholar	Division Chief, Cerebrovascular Medicine

### **Disclaimer Statement**

The information presented at this program represents the views and opinions of the individual presenters, and does not constitute the opinion or endorsement of, or promotion by, the UPMC Center for Continuing Education in the Health Sciences, UPMC / University of Pittsburgh Medical Center or Affiliates and University of Pittsburgh School of Medicine. Reasonable efforts have been made for educational subject matter to be presented in a balanced, unbiased fashion and in compliance with regulatory requirements. However, each program attendee must always use his/her own personal and professional judgment when considering further application of this information, particularly as it may relate to patient diagnostic or treatment decisions including, without limitation, FDA-approved uses and any off-label uses.

### **Schedule**

7:45 – 8:00 15min	Opening
8:00 – 8:30 30min	Hot Topics in Regionalized Care for Pre-Hospital Stroke Patients Christian Martin – Gill, MD, MPH
8:30 – 9:00 30min	<b>Dysphagia Interventions Following Stroke</b> Kathryn Krobot, M.A. CCC-SLP
9:00 – 9:30 30min	Idiopathic Intracranial Hypertension & Venous Sinus Treatment Cynthia Kenmuir, MD, PhD
9:30 – 9:45 15 min	Break
9:45 – 10:15 30min	Surgical Treatment of Carotid Disease Bart Thaci, MD
10:15 – 10:45 30min	Transcranial Doppler Ultrasound Applications in Stroke Neurology Marcelo Rocha, MD, PhD
10:45 – 11:15 30 min	Hot Rehab Topics - Decision-making regarding return to driving Jennifer Shen, MD
11:15 – 12:15 1hr	Lunch
12:15 – 12: 45 30min	The Aneurysm Toolbox Bradley Gross, MD
12:45 – 1:15 30 min	Early Mobilization After Stroke Shaheryar Hafeez, MD

1:15 – 1:45 30 min	Decrypting Cryptogenic Stroke Matthew Starr, MD
1:45 – 2:00 15 min	Break
2:00 – 2:30 30 min	Pediatric Strokes Can Happen Elissa Ortolani, MD
2:30 – 3:00 30 min	Intravenous Thrombolysis Grey Zone Nirav Bhatt, MD
3:00 – 3:30 30 min	Endovascular Treatment of Large Infarct Sizes: Understanding the Mechanism and Expectations Raul Nogueira, MD, FAHA, FSVIN
3:30 – 3:45 15 min	Closing Remarks
3:45 – 4: 00 15 min	Adjournment

# **Registration Information**

Fees: Physician Reg \$145.00

Nurse & Other Healthcare Professionals Reg \$90.00 Physician Late (Sept 30<sup>th</sup> – 10<sup>th</sup>) Reg \$160.00 Nurse Late (Sept 30<sup>th</sup> – 10<sup>th</sup>) Reg \$100.00 Registration Closes October 10<sup>th</sup> at 5pm

\*\*No onsite registration

Participants: UPMC and non-UPMC employees

# How to Register Online

- 1. Visit our online registration site at <a href="https://cce.upmc.com/2024-stroke-symposium">https://cce.upmc.com/2024-stroke-symposium</a>
- 2. Click the Register tab
- 3. Click Register/Complete Course
- 4. You will receive an email confirmation
- 5. Print the emailed confirmation for your records