12th Annual Master Class in Congenital Cardiac Morphology

Pittsburgh, PA US
October 9, 2019 to October 11, 2019

This comprehensive two and a half-day course in congenital cardiac morphology will use didactic presentations, live video demonstrations, and hands-on examination of cardiac specimens from the Frank E. Sherman and Cora C. Lenox Heart Museum to cover a wide range of congenital cardiac malformations. There will be an emphasis on imaging and surgical correlations for each lesion. Upon completion of this class, participants will understand the usefulness and practicality of the sequential segmental analytical approach to the examination of congenitally malformed hearts, as well as be familiar with the morphology of a large variety of congenital heart defects. This year, we will focus on the cardiac valves.  The program will be divided into two parts. On the first and second days, and the morning of the last day, we will systematically review the chosen topics with focus on didactic presentations, video demonstrations of cardiac specimens, and imaging correlations. On the last day, there will be an intensive hands-on workshop examining cardiac specimens.

Target Audience

This course is designed for seasoned, junior, and trainee pediatric and adult cardiologists, cardiothoracic surgeons, pathologists; pathology assistants; cardiac morphologists; echocardiography sonographers; and other medical professionals interested in congenital heart disease.

Learning Objectives

At the conclusion of the program, the participants should be able to: 

  • explain the clinical usefulness and practicality of the sequential segmental approach to the examination of congenitally malformed hearts
  • describe normal cardiac morphology and how each malformation deviates from normality
  • describe the morphology of the defects presented in a fashion that is descriptive and anatomically correct
  • discuss the utility of advanced imaging to display cardiac morphology
  • discuss the salient clinical features of each lesion as it relates to surgical and catheter-based interventional procedures.

Additional Information

Course summary
Available credit: 
  • 17.25 AMA PRA Category 1 Credit™
    The University of Pittsburgh School of Medicine is accredited by the Accreditation Council for Continuing Medical Education to provide continuing medical education for physicians.
  • 17.25 Attendance
Course opens: 
10/09/2019
Course expires: 
12/31/2019
Event starts: 
10/09/2019 - 12:30am
Event ends: 
10/11/2019 - 4:30pm

WEDNESDAY October 9, 2019

Noon         Registration

12.30 PM  Welcome and Course Introduction (Allada/Anderson 15 min)   

Session 1 

Morphology of the Normal Heart

12:45 PM  Normal development of the heart (Anderson 15 min)

1:00 PM    Normal heart Didactic Pathology presentation (Spicer 15 min)

1:15 PM    Living Cardiac Anatomy (Anderson 15 min)

1:30 PM    The Essence of Sequential Segmental Analysis

                  Didactic presentation (Anderson 15 min)

                  Video demonstration (Spicer 20 min)

2:05 PM    Echocardiography (Tretter 25 min)

2:30 PM    Virtual DISSECTION with CT imaging (Hlavacek 25 min)

Session 2

Atrial Septal Defects

3:00 PM    Development of the Atrial Septum (Anderson 15 min)

3:15 PM    Didactic presentation (Spicer 15 min)

3:30 PM    Video demonstration (Devine 15 min)

3:45 PM    Echocardiography (Tretter 20 min)

4:05 PM    CT/MRI imaging (Hlavacek 15 min)

4:20 PM    Lecture: “Catheter-Based Options for atrial septal defects” (Trucco 30 min)

4:50 PM    Discussion (Anderson/Spicer/Trucco 10 min)

5:00           Hands on (Anderson/Spicer/Devine 20 min)

5:20 PM    Adjourn       

 

 

THURSDAY October 10, 2019

8:00 AM – 9:00 AM   Special Pediatric Grand Rounds

“Sudden Death in Young Athletes” Julie Brothers, MD, Associate Professor, Pediatrics, Medical Director, Coronary Anomalies Management Program, The Children’s Hospital of Philadelphia

*All Master Class course attendees are welcome to attend Special Grand Rounds*

9:00 AM    Registration / Optional Hospital Tour

9:45 AM    Welcome to Day 2 (Allada 5 min)

Session 3 

CORONARY ANOMALIES

9:50 AM Development of the Coronary arteries (Anderson 15 minutes)

10:05 AM Didactic presentation (Spicer 20 min)

10:25 PM  Video demonstration (Devine 20 min)

10:45 AM  Echocardiography (DeBrunner 20 min)

11:05 AM  CT / MRI imaging (Hlavacek 20 min)

11:25 AM  Lecture: “Controversies in Coronary Management” (Brothers 20 min)

11:45 PM  Discussion (Anderson/Spicer/Brothers15 min)

12:00 PM – 1:00 PM Lunch (and hands-on) (Anderson/Spicer/Devine 60 min)

Session 4

Ventricular septal defects

1:00 PM    Development of the ventricular septum (Anderson 15 min)

1:15 PM    Didactic presentation (Spicer 20 min)

1:35 PM    Video demonstration (Anderson 20 min)

1:55 PM    Echocardiography (DeBrunner 30 min)

2:25 PM    CT / MRI imaging (Hlavacek 30 min)

2:55 PM    Lecture: “Controversies in the DESCPRIPTION of VSDs” (Anderson 30 min)

3:25 PM    Discussion (Anderson/Spicer 15 min)

3:40 PM    Hands-on (Anderson/Spicer/Devine 35 min)

4:15 PM    Adjourn

 

FRIDAY October 11, 2019

7:30 AM    Breakfast

8:00 AM    Welcome to Day 3 (Allada/Anderson 5 min)

Session 5

ANOMALOUS PULMONARY VEINS

8:05 AM    Development of pulmonary veins (Anderson 15 minutes)

8:20 AM    Didactic presentation (Spicer 20 min)

8:40 AM    Video demonstration (Devine 20 min)

9:00 AM    Echocardiography (Lanford 30 min)

9:30 AM    CT / MRI imaging (Hlavacek 30 min)

10:00 AM  Lecture: “Surgical Management of Anomalous Pulmonary veins” (Morell 30 min)

10:30 AM  Discussion (Anderson/Spicer/Morell 10 min)

10:40 AM Break and hands-on (Anderson/Spicer/Devine 10 min)

Session 6

VASCULAR RINGS

10:50 AM  Development of Vascular Rings (Anderson 15 min)

11:05 AM  Didactic presentation (Spicer 20 min)

11:25 AM  Video demonstration (Anderson 20 min)

11:45 AM  Echocardiography (Lanford 20 min)

12:05 AM  CT / MRI imaging (Hlavacek 20 min)

12:25 AM  Discussion/Hands-on (Anderson/Spicer 5 min)

12:30 PM – 1:30 PM Lunch

Session 7

 “What is visceral heterotaxy & ISOMERISM?”

1:30 PM    Professor Anderson’s insight (30 min)

2:00 PM    Echocardiography Lanford (30 min)

2:30 PM    CT / MRI imaging Hlavacek (30 min)

Session 8

Hands-On Workshop

3:00 PM – 4:00 PM    All lesions presented will be available for inspection and demonstration

4:00 PM    Adjourn  

John G. Rangos Sr. Conference Center
4401 Penn Avenue
Pittsburgh, PA 15224
United States

Faculty Listing

Hosts:  Heart Institute Co-Directors – Drs. Vivek Allada, Jackie Kreutzer and Victor O. Morell and Chief, Pediatric Pathology, Dr. Miguel Reyes-Mugica

 

Course Directors:

Professor Robert H. Anderson, MD, FRCPath

Visiting Professor,

Institute of Genetic Medicine

Newcastle University

Newcastle-upon-Tyne

United Kingdom

 

Vivek Allada, MD

Executive Director, Heart Institute

Professor of Pediatrics

University of Pittsburgh School of Medicine

UPMC Children’s Hospital of Pittsburgh

Pittsburgh, Pennsylvania

 

Faculty and Guest Faculty:

Christine Anderson

Video Photographer

London, England

 

Julie Brothers, MD

Associate Professor of Pediatrics

The Children’s Hospital of Philadelphia

Philadelphia, Pennsylvania

 

Mark DeBrunner, MD

Assistant Professor of Pediatrics

University of Pittsburgh School of Medicine

UPMC Children’s Hospital of Pittsburgh

Pittsburgh, Pennsylvania

 

William Devine, BS

Retired Curator of the Frank E. Sherman and Cora C. Lenox Heart Museum

Department of Pathology

UPMC Children’s Hospital of Pittsburgh

Pittsburgh, Pennsylvania

 

 

Anthony Hlavacek, MD, MSCR

Associate Professor of Pediatrics and Radiology

Division of Pediatric Cardiology

Medical University of South Carolina

Charleston, South Carolina

 

Jacqueline Kreutzer, MD, FACC, FSCAI

Professor of Pediatrics

University of Pittsburgh School of Medicine

UPMC Children’s Hospital of Pittsburgh

Pittsburgh, Pennsylvania

 

Lizabeth Lanford, MD

Professor of Pediatrics

University of Pittsburgh School of Medicine

UPMC Children’s Hospital of Pittsburgh

Pittsburgh, Pennsylvania

 

Victor O. Morell, MD

Eugene S. Wiener Endowed Professor and Chair, Pediatric Cardiothoracic Surgery

Surgeon-in-Chief, UPMC Children’s Hospital of Pittsburgh

Vice Chair & Director of Cardiovascular Services, Dept. CT Surgery

Co-Director, UPMC Heart and Vascular Institute

Co-Director, CHP Heart Institute

UPMC Children's Hospital of Pittsburgh

Pittsburgh, Pennsylvania

 

Diane Spicer, BS, PA (ASCP)

Curator of the Lodewyk Van Mierop Archive

University of Florida

Gainesville, Florida

 

Justin Tretter, MD

Assistant Professor of Pediatrics

University of Cincinnati

Cincinnati Children’s Hospital

Cincinnati, Ohio

 

Sara Trucco, MD

Assistant Professor of Pediatrics

University of Pittsburgh School of Medicine

UPMC Children’s Hospital of Pittsburgh

Pittsburgh, Pennsylvania

 

Faculty Disclosure

All individuals in a position to control the content of this education activity including members of the planning committee, speakers, presenters, authors, and/or content reviewers have disclosed all relevant financial relationships with any entity producing, marketing, re-selling, or distributing health care goods or services, used on, or consumed by, patients.

The following relevant financial relationships were disclosed:

Anthony Hlavacek, MD, MSCR

Grant/Research Support: Bracco Diagnostics

Jacqueline Kreutzer, MD, FACC, FSCAI

Grant/Research Support: Medtronic; Edwards LifeSciences

Consultant: Medtronic

No other planners, members of the planning committee, speakers, presenters, authors, content reviewers and/or anyone else in a position to control the content of this education activity have relevant financial relationships to disclose.

CME Accreditation and Designation Statement

In support of improving patient care, the University of Pittsburgh is jointly accredited by the Accreditation Council for Continuing Medical Education (ACCME) and the Accreditation Council for Pharmacy Education (ACPE), and the American Nurses Credentialing Center (ANCC), to provide continuing education for the healthcare team.

Physicians:

The University of Pittsburgh School of Medicine designates this live activity for a maximum of 17.25 AMA PRA Category 1 CreditsTM. Physicians should only claim credit commensurate with the extent of their participation in the activity.

Other health care professionals:

Other health care professionals will receive a certificate of attendance confirming the number of contact hours commensurate with the extent of participation in this activity.

 

Available Credit

  • 17.25 AMA PRA Category 1 Credit™
    The University of Pittsburgh School of Medicine is accredited by the Accreditation Council for Continuing Medical Education to provide continuing medical education for physicians.
  • 17.25 Attendance

Accreditation Period

Course opens: 
10/09/2019
Course expires: 
12/31/2019
Please login or register to take this course.

Visit our online registration site at https://ccehs.upmc.com

Click the link for Upcoming Events and scroll down to the “October 9, 2019 – 12th Annual Master Class in Congenital Cardiac Morphology” section on the web page.  Click the registration button and enter all the requested information.  After registering, an electronic confirmation will be sent to you.  Online registration is complete upon receipt of a confirmation email.  If you do not receive this email within 5–7 days of registration, please contact Lynda Cocco at 412-692-3216. To assure participation, registration and payment are expected by October 9th, 2019.